söndag 14 december 2008

Ser du stjärnan i det blååå?

Hej på er! Nu hoppas jag att ni kan slita er en stund från tredjeadventsfirandet med lussebullar och kaffe och slå er ner vid pysselhörnan en stund. Idag tänkte jag nämligen visa er hur man gör egna små julstjärnor att hänga i fönstret - eller varför inte i granen?

Jag har gjort så att jag har använt helt vanliga skrivarpapper i stället för mönstrat papper i syfte att kunna kladda på dem som jag vill, så att beskrivningen blir så tydlig som möjligt för er. Jag byter också papper då och då för att det inte ska bli svårt att se vad jag gör när det är massa streck och pilar hit och dit på stjärnan, så bli inte nervösa om stjärnan på bilden plötsligt inte ser exakt likadan ut som den föregående!

Självklart är det upp till er att använda precis vilka papper ni vill! Jag kan dock tala om att cardstock visserligen fungerar att använda men är lite tungt att vika mot slutet; lättast är nog mönsterpapper.

(Som lite kuriosa kan jag berätta att ljuset var så himla kasst inomhus så jag står på balkongen iförd tjock tröja och scrappar för att få fina bilder! Haha, allt för er kära vänner!)Jag har börjat med att ta fram allt som behövs:

1. En skärmaskin med bigarblad (en bone folder eller något annat verktyg för snygga vikningar går också bra)
2. Sax, linjal, blyertspenna
3. Lim eller dubbelhäftande tejp
4. Valfria matchande papper, 2 st skurna till 20x20 cm.Börja med det ena papperet. Biga/vik från det ena hörnet till det motsatta, och gör samma sak med de andra hörnen så att papperet blir vikt så som de grå strecken visar på bilden ovan.
Vik sedan in hörnen mot mitten.


Så här ser det ut när det är klart; alla fyra hörnen är vikta in mot mitten. Nu är det dags att ta fram penna, linjal och sax!


Utgå från mitten av varje sida (den tidigare vikningen visar precis var mitten är). Mät 3 cm in i papperet och markera löst med pennan. Klipp fram till markeringen.


Det här kan vara lite pilligt om du använder cardstock - det är alltså dags att vika till "benen" på stjärnan så som bilden visar.


Ta-daa! En färdig stjärna! Nu krävs det dock att du pillar ihop en precis likadan...fast det går väl snabbt nu när du fått kläm på det hela och redan vet hur man gör, eller hur?Nu kan vara ett bra läge att ex. stämpla på stjärnorna om du vill göra det, eller kanske chalka kanterna på dem. Därefter fäster du ihop stjärnorna så som bilden visar och du är klar med själva stjärnan! Nu börjar det roliga - att dekorera den! Använd din fantasi: fäst ett stämpelmotiv i mitten, dekorera med glitterlim, glimmande paljetter eller punchinella, organzaband, rub-ons, halvpärlor... Ha det så roligt! :-D


Här har jag använt mina söta hÄnglar-stämplar och fäst i mitten. Fint, eller hur? På den understa som är aningen mer avancerad har jag lekt lite med min swirlstämpel och bankat i öljetter i hörnen (dock inte med Silent Setter, som jag önskade att jag hade haft när jag läste Christels pedagogiska steg-för-steg-beskrivning här nedanför).

Hoppas att ni har fått lite inspiration nu! Ta med kaffekopp och lussebulle till pysselbordet vetja! Och slå på en mysig julskiva och dröm om en vit jul...mmmm...

Kram Anneth

6 kommentarer:

Cina99 sa...

Lysande (!) beskrivning av stjärnvikning :) Den sätts omedelbart in på idébanken!!

NetteR sa...

Snygga stjärnor. Sparat beskrivningen för framtida bruk :)

Sofi_79 sa...

Jätte fin. Och tack för en lätt förstående beskrivning.

Lena B E sa...

Ooooo vad fin dom blev!! Denna beskrivning måste jag spara! :D

Marie/bat3 sa...

Ja,jag kan inte se de två sista bilderna, har provat både firefox och Explorer.

Ulrika sa...

Underbar stjärna! Det där kan jag pyssla med i mellandagarna!!

Ulrika-
DT-kompis