onsdag 15 april 2009

Damma av dina torrchalks!

Ja, jag erkänner. Torrchalks var något som jag köpte på mig tidigt i mitt scrappande, men när jag upptäckte fluid chalk och började använda min kära "Chestnut Roan"-dyna så hamnade förpackningen med "vanliga" chalks långt ner i scraplådan. Men för ett tag sedan fick jag ett tips från en vän som gjorde att jag letade fram dem på nytt, och nu tycker jag faktiskt att de är rätt roliga!
Idag tänkte jag visa er tre sätt som man kan använda torrchalk på.

1. Tillsammans med VersaMark-dyna och stämplar.
2. Till kanter.
3. Måla med.


Här har jag plockat fram allt man behöver för att kunna göra fina bakgrunder till sitt stämpelmotiv. Tycker du också ibland att det är lite trist att det är massa vitt papper bakom det du stämplat? Det här knepet gör ditt kort lite roligare!

Jag har tagit fram min gamla fula låda med torrchalks, så klart. Hos ScrapGalen finns praktiska småförpackningar med chalk i fräscha nyanser som matchar varandra, så att man slipper köpa en stor låda med tjugo nyanser (som du i praktiken använder fem av).

Mitt huvudmotiv är söta Katrin från Tingtura Design; efter att jag stämplat henne stämplade jag en gång till med färgen som var kvar på ett annat papper (det randiga) och klippte ut. Detta kallas för mask och ska sättas över det stämplade motivet för att skydda det. Jag har också släpat fram andra Tingturastämplar (texturstämplar, swirls...) som jag vill kunna välja mellan när det är dags att göra bakgrunden. Sen tog jag fram en VersaMark-dyna och en svamp (funkar även med en bit bomull eller en tops).Här har jag satt på masken på det stämplade motivet med två pyttebitar dubbelhäftande tejp. Man behöver inte klippa så noggrant som jag gjort; en eller ett par millimeter utanför linjen går också bra.

Jag har nu stämplat med VersaMark-dynan. Självklart syns ingenting än eftersom stämpeldynan är genomskinlig, men vad händer om jag tar på lite chalk?

Ta-daa, it's magic! Här kan man experimentera med att låta olika chalk-nyanser gå in i varandra. Det är ganska lätt att skapa mjuka övergångar med chalk.


Man kan också färga in kanterna på papper (raka eller rivna) med chalk, vilket ni säkert redan testat. Här har jag helt enkelt använt en mörkare blå färg för att rama in motivet. Fördelen gentemot fluid chalk, tycker jag, är som sagt att det är lättare att skapa fina övergångar med torrchalk. Allt blir mjukt och lite drömskt. :)

Slutligen har jag då målat mitt motiv med chalk. Jag kan villigt erkänna att det blev sådär - jag upptäckte nämligen att jag inte hade någon tops och att måla med svamp var väldigt klumpigt. *fnissar* Även här blir effekten väldigt mjuk och softad. Fint!

Tack för titten och välkommen tillbaka!

Kramar från Lillnettan

6 kommentarer:

Christel sa...

Vilket bra inlägg!

CillaT sa...

Åh tack Nettan! Nu ska jag leta fram mina torrchalks som jag köpte i början av min scrapkarriär. Äntligen vet jag vad jag kan använda dom till=D

Marie-Louise sa...

Jag visst knappt vad torrchalks är......men nu tror jag att jag ska skaffa såna! Supersnyggt! Tack för tipset. Kram

Suss Due sa...

Tack för tipset! Chalksen kommer ofta i skymundan, men nu ska jag testa dem igen tack vare inspirationen du gett!
Pappersdraken = Suss Due

Suss Due sa...

Tack för tipset! Chalksen kommer ofta i skymundan, men nu ska jag testa dem igen tack vare inspirationen du gett!
Pappersdraken = Suss Due

Suss Due sa...

Öhhh, min dator var litet ivrig där....