söndag 21 mars 2010

Måla och kladda är skoj!

Skrivet av Helene

Välkommen till sista dagen på vår nybörjarvecka, jag hoppas att ni har haft en härlig vecka tillsammans med oss. Idag får ni ett mastodontinlägg då jag kommer att gå in lite mer på kladdiga tekniker och avslutar med att visa en LO jag gjort med flera av teknikerna nedan.

När jag jobbar med mina layouter och framförallt då de är lite kladdiga så använder jag detta Craft Sheet från Rangers. Det är ett underlag där färg mm inte fastnar utan man enkelt tvätta bort färg och kladd med lite vatten och en torr trasa. Mycket bra och smidigt för att skydda underlaget.


Nedanstående bild är sk masker från Heidi Swapp, dvs mallar man använder då man sprayar eller inkar med distress ink och handtag. De finns i en mängd utföranden och är roliga att jobba med. De från Heidi Swapp är självhäftande, vilket är mycket bra när man ska leka med distress ink och handtagen. Det finns även andra i butiken från t.ex. Tattered Angels, som man använder då man sprayar (de lägger man bara på sitt underlag och sprayar över).


När man maskar är det enklast att använda distress ink, som är en färgstark och pigmentrik färg + ett handtag med tillhörande foamkuddar. Lillnettan beskriver bra i sin artikel vad man ska tänka på när man använder handtaget tillsammans med inken.


Här är två sidor där jag använt masker på två olika sätt. På den första har jag använt den negativa formen, dvs en mall med ett hål som ett hjärta. Jag har försiktigt gnuggat in färg i mönsterpappret, lagt på en mall med hål i och gnuggat ännu mer färg i pappret så det blir små cirklar och sen har jag avslutat med att stämpla swirls runt hela hjärtat.
.

På den andra har jag först använt den positiva formen, dvs själva hjärtat som det är och sprayat runt. När färgen torkat har jag bytt till den negativa formen och även här stämplat swirls inuti. Två olika sätt att använda samma mask på.


Med tanke på ovanstående LO halkar vi då osökt in på området mist/sprayfärg. Nedanstående spray från Tattered Angels kallas Glimmer mist och innehåller glitter. De är inte så färgstarka utan ger mer skimmer med lite färg på sidorna. Oerhört läckert!


Man kan självklart göra egen mist också, ett sätt är att använda Distress ink-refiller, lite vatten och så dessa små mini mist-flaskor. Häll i lite vatten och droppa i några droppar av Distress ink:en. Spraya och se om du är nöjd med färgtonen, annars fyller du på med några droppar till. Vill du ha i skimmer kan du använda sk Perfect Pearls, ta i lite av detta glimrande pulver i din färgblandning och vips har du gjort egen glimrande mist!


Akrylfärg är något som är oerhört roligt att arbeta med. Du kan måla med dom, för att markera papperskanter, skriva text på eller så kan du skvätta färg över din sida. Då får du nästan samma effekt som med mist, men det blir skarpare och lite upphöjda färgpluppar.

En av mina favoritfärger är de underbara färgerna från Studio och deras tillhörande penslar som är ljuvliga att arbeta med. Det finns 15 färger och du kan med hjälp av dessa blanda ihop hela 52 egna kulörer! Är det inte smart att slippa köpa alla upptänkliga färger som finns?


Här har jag skvätt färg på sidan. Man kan antingen välja att låta färgen vara som den är eller blanda ut den med lite vatten för att det ska skvätta lite bättre. Håll penseln över pappret och slå den mot ena fingret så färgen skvätter av.


Här har jag både målat wellpappen med akrylfärg och även stämplat med undersidan av en glasburk (cirklarna)


Här har jag målat alla utstansade cirklar med vit akrylfärg för att binda ihop de mönstrade papprena och tona ned färgerna lite.


Och tillsist visar jag en bild på ett stämplat motiv, du kan alltså använda akrylfärg till så mycket! Ett användbart material!


När vi nu pratar om akrylfärg måste jag ju även nämna Crackle Paint, som är en akrylfärg som får sprickor då den torkar. Oerhört läckert!

På nedanstående sida har jag använt crackle painten på de nedre pappersstjänrnora och så har jag gnuggat röd distress ink på de övre stjärnorna.


Som avslutning på min "lilla" artikel så tänkte jag visa en LO jag gjort med papper från Nikki Sivils, där jag använt allt material som jag pratat om. Bilden nedan innehåller inte glitterlim, 3D-lack och det ljusrosa crackle painten dock.


Det kan vara lite trixigt att spraya och spraya "bra". Det jag märkte i början var att jag fick alldeles för stora och utbredda områden med mist. Mitt tips är att du håller flaskan längre bort från ditt papper och sprayar försiktigt, med mjuka tryckningar. För att få "splattarna" kan du vända flaskan lite upp och ner så det droppar lite. Tänk bara på att misten är flygig, så du skyddar omgivningen och ditt underlag! Jag har på denna bild även distressat kanterna lite med Distress Ink, först med den röda Aged Mahogany och sen med med den svarta Black Soot. Jag har försökt att inte låta inken ta överhanden, då färgen är stark och pigmentrik.


Sedan har jag byggt vidare med mitt material och denna LO är då slutresultatet. Som du ser från bilden ovan har jag vridit på pappret sen jag sprayade det, ibland blir resultatet bättre när man vrider på det.


För att få denna effekt på bokstäverna har jag först målat dom med ett lager mörk crackle paint, låtit det torka och sedan målat över med en ljusare. På så sätt lyser den mörkare färgen igenom i sprickorna. Självklart går det bra att bara måla med en färg.

Målar du tunt så blir sprickorna små, men på mina bokstäver är sprickorna framträdande då de båda lagrena färg blev tjockt.


Jag avslutar min sida med lite glitterlim på blommorna och sen 3D-lack på de vita bokstäverna (vilket tyvärr inte syns så bra). Ett roligt och fint sätt att avsluta på. Det finns olika typer av 3D-lack, några ger bara en glansig yta och Crackle Accents ger en yta som är sprucken och genomskinlig. Jag har dock använt den som ger glansig yta.


Jag hoppas att du har haft en bra vecka med våra tips och trix, att du känner dig inspirerad och att mitt inlägg idag får dig att utvidga vyerna och testa på att kleta och kladda lite!

3 kommentarer:

Christel sa...

Ah, vilken bra artikel!
Super med alla bilderna till!
Nu ska här kladdas!!!

Hege sa...

Jättebra artikel, ja hela veckan har varit jättebra. Kanon för en nybörjare som mig. Just att förstå skillnaden på alla olika "stämpeldynor" har varit en djungel för mig.
/Hege

Lillnettan sa...

Toppen! Och så ljuvliga alster... Är såå avis för att du har hjärtemasken från Heidi Swapp. :D