torsdag 7 juni 2012

Tekniktorsdag - Svart Gesso

Idag ska jag dela med mig av lite idéer om hur man kan använda svart gesso.

Svart gesso kan förstås användas precis som vit gesso, som en grund innan du fortsätter att arbeta med andra typer av färger. Effekten kan dock bli dramatiskt annorlunda jämfört med när du använder vit gesso, om du låter det svarta kika fram på olika sätt, under de färger du sedan applicerar.

Jag har testat lite olika sätt att skapa textur på ytor tillsammans med svart gesso och sedan har jag provat några olika typer av färger ovanpå det svarta, men till att börja med vill jag visa två olika förslag på hur man kan doodla på en slät yta av svart gesso.

Här har jag använt en vit penna tillsammans med en stencil från Crafter's Workshop. Jag ritade konturerna av figurerna med hjälp av stencilen, drog några extra streck inom varje form och fyllde i med vitt runt omkring.Här har jag istället doodlat med färgade gelpennor, på den svarta ytan. Det blir i båda fallen en väldigt läcker effekt med den svarta bakgrunden.Man kan förstås också använda den svarta gesson tillsammans med en stencil, för att skapa textur. Här har jag använt en stencil/schablon med cirklar och när gesson sedan var torr målade jag på lite akrylfärg som jag delvis gnuggade bort, för att få mönstret att framträda.Till mitt nästa exempel använde jag masker tillsammans med gesson, för att skapa textur. Sedan har jag målat med Glimmer Glaze, för att få mönstret att framträda. Eftersom Glazen kommer med en liten pensel av "nagellackstyp" så går det ganska lätt att måla i detaljerna i mönstret.Här är ytterligare ett exempel där jag använt cirkelstencilen och sedan har jag färgat in med både Gelatos, Glimmer Mist och Glimmer Glam.I mitt nästa exempel har jag skapat textur genom att lägga på ganska mycket gesso med pensel och sedan värma med embossingfönen tills gesson började bubbla.Jag färgade sedan in ytan med akrylfärg i några olika färger som jag delvis gnuggade bort.Jag har också provat att limma fast knöligt silkespapper och sedan måla över det med den svarta gesson.

Sedan målade jag med akrylfärg.Till mitt nästa exempel täckte jag in min tag med knölig maskeringstejp. Jag målade sedan med svart gesso och sprayade till sist med rikligt med Glimmer Mist.En annan idé är att måla på svart gesso och sedan använda något verktyg för att göra mönster i gesson - jag använde en blompinne.För att få mönstret att framträda målade jag med akrylfärg och återigen så gnuggade jag delvis bort färgen för att få det svarta att framträda medan färgen stannade i mitt blompinnemönster.Material - Scrapbooking hos Scrapgalen:
Färg: Svart gesso, Tattered Angels Glimmer Glaze, Tattered Angels Glimmer Mist, Gelatos, Tattered Angels Glimmer Glam
Övrigt: Stenciler från Crafter's Workshop, embossingfön

Jag hoppas att någon nu är lite sugen på att prova svart gesso... och varför inte prova teknikerna ovan tillsammans med vit gesso också? Ha en fin torsdag!

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Oj så läckert! Härlig inspiration!!

LillBlomman sa...

Mmmm massor sv fina Gesso tips! Älskar den svarta och du hade ju såååå många coola idéer! Tack Anna!