måndag 12 januari 2009

Grunge it up!

Jag erkänner att det tog tid att fatta grejen med grungeboard. När jag av nyfikenhet kikade på produkterna i olika webbutiker tyckte jag att det såg ut som vanlig grå trist kartong och förstod inte vad som var så himla speciellt!

Men så köpte jag för ett tag sedan en förpackning på prov eftersom den innehöll former i stil med nyckelhål, nycklar, gångjärn och swirls – en himmelsk blandning för en vintage-älskare som jag själv – och beslöt mig för att leka lite med materialet. Nu är jag fast...

Vad är grejen med materialet då? Jo, har du någon gång försökt att göra något kreativt av en vanlig chipboardgrej (kanske en bokstav som du ville måla) så har du nog också upptäckt chipboardens begränsningar. Jag har varit så arg på chipboard som blivit uppblött och som det lossat småbitar från, som delat sig i olika lager, svällt av vatten eller lim… Grungeboard gör inget sådant, det är väldigt tåligt och oerhört flexibelt. Materialet skulle förmodligen tåla en kärnvapenexplosion (nja, kanske inte, men ni förstår min poäng). Det liknar läder i konsistensen och luktar lite åt läderhållet också. Grungeboard finns även med ett par olika texturer (ex. swirls, prickar, ränder…) – roligt tycker jag, och framför allt snyggt! Det ger en fin effekt utan att man behöver anstränga sig ett dugg.


>>> Enda kruxet är dock att det INTE är syrafritt, så låt det inte komma nära fotografier som du är rädd om utan spara det till exempelvis kort, tags eller altrat! <<<

Men vad kan man göra med det? Här är en liten bildserie som ger ett exempel på hur jag själv brukar leka med grungeboard.





Tyvärr har jag inte ScrapGalens alfabet-set hemma så jag får visa med det jag har. Till vänster ser ni ett ark Grungeboard och lite material som jag brukar använda för att piffa till det; distressdynor, embossingpulver, tops, kanske lite mist (ej i bild)... En annan sak som kan vara bra att ha är en embossingfön - jag har ingen så jag embossar med hjälp av spisplattan. (Jobbigt, men det går.)
Till höger är en närbild på materialet. Ser ni ränderna? Det här är strukturen "Stripes".


Som ni ser så är materialet ganska flexibelt... Jag har här valt ut ett vackert nyckelhål att embossa och valde att börja bearbeta det med mina distressdynor.

Det är bara att lägga grungeboarden på ett kladdpapper och dra med dynan fram och tillbaka så att den färgas in. Som ni ser täcker färgen inte överallt på grund av strukturen. Då kan man antingen använda en piffig ink blending tool (som jag heller inte har) eller helt enkelt en vanlig, lätt fuktad tops för att gnugga in lite färg där det behövs. Själv tycker jag det blir snyggast om det inte är exakt lika mycket färg överallt, det blir mer levande.

Här jag har även strukit ett par drag med en mörkare distressdyna (utan att använda tops efteråt) och så fick jag för mig att jag skulle spraya med mist (en ljus guldton) över härligheten. Det är svårt att få fram hur det ser ut i verkligheten, men det glittrar!
Därefter hällde jag på klart embossingpulver över hela ytan, och så embossade jag.

Klar! Som sagt, det är omöjligt att visa precis hur det färdiga resultatet blir, men det glänser och glittrar och färgerna är underbara.


Andra tips:
* Måla med akrylfärg
* Använda 3D-lack (ger glans och lite upphöjd yta), Crackle Accents, Crackle Paint (dessa två krackelerar och ger ett gammaldags slitet utseende), metallfärger, ”vanliga” stämpeldynor, distressdynor eller distressrefiller, Stickles…
* Embossa med färgat eller klart embossingpulver (vilket ger en upphöjd glansig effekt), eller med UTEE (Ultra Thick Embossing Enamel – embossingpulver som är grövre, vilket ger en extra täckande, emaljliknande effekt)
* Duscha med mist (”glitterspray”) eller Perfect Pearls (”glitterpulver”) blandat med lite vatten
* Embossa med Cuttlebuggens embossingfoldrar (fungerar bäst om man först sprayar lite lätt med vatten på grungeboarden)
* Puncha hål i
*Klippa i
*Slå öljetter genom
* Sandpappra
* Sy igenom med symaskin, för hand, med wire…
* Stämpla på
* Spika igenom
* Använda till ett BIA-projekt (gångjärnen) – Ex. binda ihop miniböcker
* Kombinationer av ovanstående, ex. måla med akrylfärg och sen sandpappra

Många av idéerna till denna lilla "artikel" har jag fått av Tim Holtz, grungeboardens skapare. Vill du se honom visa fler tips & trix, kolla gärna in den här videon!


Jag hoppas verligen att ni testar grungeboard! Det är himla roligt och har så många möjligheter...

Kram från DT Anneth


(Ps. Här är två LO's som jag gjort med grungeboard. De är gjorda innan jag visste att det inte var syrafritt...men å andra sidan är jag inte rädd om just dessa foton eftersom jag har flera kopior.)








4 kommentarer:

Ulrika sa...

Jättebra inlägg!
Jag älskar också grungeboard, tack vare den härliga doften och flexibiliteten!!

Ulrika

Anonym sa...

Håller med Ulrica! Jättebra inlägg och vilken bra tipslista!
Grungeboarden är verkligen användbar!

Jeanette sa...

Superbra inlägg. Vad fint det blev. Kanonläckert. Kram Jeanette

Anonym sa...

Läckert! Har aldrig testat grungeboard men nu kanske jag ska - nån da' :)