lördag 21 februari 2009

Distresser och Tingtura-stämplar

Hej igen, Lillnettan här!

Jag tänkte idag visa er lite om hur jag använder distresser. Jag målar ju inte stämpelmotiv med distressrefiller som många andra gör utan har bara dynor, men med dem brukar jag ofta skapa egna bakgrunder, göra dekorationer osv. Det ska jag göra idag!
Samtidigt tänkte jag passa på att visa er Tingtura-stämplar. ScrapGalen-Petra har varit underbar (puss på dig!) och tagit in ett ganska stort urval stämplar från Tingtura Design – HÄR kan du se dem.

Jag är väldigt förtjust i dessa stämplar och tycker helt frankt att de har mer attityd än nästan alla andra svenska stämplar. Det finns bland annat söta motivstämplar i serien ”Majas vänner”, coola sagoväsen, snygga journalingrutor, gulliga djurstämplar, textstämplar som inte är det minsta menlösa utan utgör en fullvärdig dekoration i sig själv och så det som jag nog gillar bäst, olika swirls och texturstämplar. Varför? Jo, för att ibland får jag lust att utmana mig själv lite, känna mig kreativ. Det räcker helt enkelt inte med att smäcka dit en ”färdig” motivstämpel på papperet! Jag vill leka och kladda lite, kombinera flera stämplar, göra coola effekter. Göra något unikt.

Jag ska alltså visa er hur man kan göra egna bakgrunder till ett kort. Jag använder följande:


Distressdynor så klart! Även en Ink blending tool (en vanlig svamp fungerar lika bra men denna är skönare att hålla i och man får inte kladdiga fingrar) brukar jag ha, och så en liten sprayflaska vatten och en flaska med Perfect Pearls (i detta fall i nyansen "Copper"). Tre swirlstämplar från Tingtura kan ni också se, och så den stämpeln som jag tänkte ha som huvudmotiv. Är den inte sööt, roboten med hjärtat?! Den finns HÄR.

Det finns säkert nåt tjusigt sätt som man "ska" göra detta på, men jag brukar helt enkelt spraya lite vatten på papperet som jag vill färga och sen dra med dynan över papperet tills jag är nöjd. Tanken är inte att det ska bli helt jämnt utan lite skiftande och livfullt. Här använder jag färgen "Tea Dye".


Här har jag svampat in "Vintage Photo" i kanterna för att rama in och ge lite färgskiftningar. Bara att dutta!


Och här har jag gått loss med swirlstämplarna i nyanserna "Vintage Photo" och "Walnut Stain". Ett tips är att ta på färg på stämpeln, stämpla och sen stämpla en gång till (någon annanstans på papperet, så klart) - det ger en snygg effekt och djup.Efter att jag hade skrapat kanterna på papperet och chalkat dem med brunt så kände jag mig klar. Då gjorde jag om hela proceduren med ett hjärta ritat på frihand som jag färgade in med "Fired Brick". Detta sprayade jag dock in ordentligt med perfect pearls också, så att det glittrar fint!

Jaa, så här blev det när det var klart. Jag har stämplat lite mer med textstämplar (också Tingtura) och färglagt roboten samt dekorerat den med ett plasthjärta. Fint va?

Några fler bakgrunder och stämplar:

Här har jag sprayat guldmist på ett brunt omslagspapper, svampat distresser och stämplat i kanterna och stämplat en texturstämpel från Tingtura som bakgrund. Blomman är vikt av cirklar av vitt albumpapper som jag färgat in med distresser, stämplat med swirlstämpel och embossat med pulver i brons.

Här har jag svampat färg på ett vanligt tidningspapper som jag knycklat ihop och rivit i kanterna. Under papperet tittar en texturstämpel fram. Och ja - hjärtat är gjort på precis samma sätt som det jag visade er förut, det är bara mycket större.

Tack för titten! Vill ni se mer exempel på bakgrunder så rekommenderar jag att ni kollar in HÄR i Tingturas blogg. Det var genom detta som jag lärde mig hur man skulle göra, men de är lite mer avancerade än vad jag är. :-)

Hoppas att jag kunnat inspirera er lite! Tack för titten!

Kram Anneth

2 kommentarer:

Veronic@ sa...

Kanonfint!!! jag använder mig oxå mycket av distresserna & nu har jag fått jättebra tips att utveckla ytterligare. TACK!

//Veronica Kjellgren

LillBlomman sa...

Åh vad spännande, måste jag testa!