tisdag 17 februari 2009

Embossing!

Hej på er! Idag tänkte jag berätta lite om embossing. Kanske är det helt nytt för er del av er och gammal skåpmat för några – själv har jag hållit på med det ganska länge men hittar ständigt nya användningsområden för det, så embossing är till för alla!

Embossing handlar om att med olika teknikers hjälp skapa en upphöjd yta, ett reliefmönster. Personligen tycker jag att det framför allt ser lyxigt och arbetat ut även om det kräver väldigt lite ansträngning! Det finns flera olika sätt att åstadkomma resultatet; ett som jag inte kommer att ta upp här är genom att använda ett verktyg (en trubbig virknål eller en s.k. stylus) tillsammans med en schablon/mall. Detta har jag aldrig testat, så i denna lilla artikel tänkte jag koncentrera mig på

- Torrembossing med hjälp av embossing folders till Cuttlebuggen
- Embossing med hjälp av embossingpulver (EP), stämpel, stämpeldyna och ett värmeverktyg.

Att embossa med hjälp av Cuttlebuggens foldrar är hur enkelt som helst. (Till och med jag, som fortfarande tycker att min pappersskärare är lite exotisk, klarar av det.) Välj ut ett papper, lägg det i foldern (som ser ut som en liten ficka) och placera sedan plattorna i ordningen A-B-embossingfolder med papper emellan-B. Ta-daa! Papperet är nu tjusigt upphöjt. Man kan göra swirls, prickar, snöflingor…

Här använder jag en folder som heter "D'vine Swirl". ScrapGalen har många andra också så klart - kolla in HÄR! Som sagt är det bara att lägga papperet i foldern och sen lägga den i den söta gröna grodan som ni skymtar i bakgrunden... Ordningen på plattorna står här ovanför i texten.
Vill man sedan förhöja effekten ytterligare kan man till exempel försiktigt stryka med en stämpeldyna eller Fluid Chalk (eller måla med vanlig torrchalk) över det upphöjda. Jag har målat med fluid chalk och med vanlig Versa Color-dyna på fotot till höger.

...Eller varför inte använda Glossy Accents eller Crackle Accents? Tänk ett upphöjt snöflingemönster med Crackle Accents på, mmmm!Man kan också testa att måla insidan av själva foldern med fluid chalk – då får man en annan effekt, också väldigt läcker! (Ja, jag har lånat idén från en tråd från Svensk Scrapbookings forum – tusen tack du som kom på detta!)


Här har jag använt "Swiss Dots" och "D'vine Swirl". (För er som tycker att korten ser misstänkt juliga ut - ja, det ÄR julkort. Jag har som mål att göra ett julkort i veckan för att slippa stressa arslet av mig veckorna innan jul.)

Hur gör man då med ”vanlig” embossing? Principen är enkel - man stämplar, häller snabbt på rejält med embossingpulver, häller bort överflödet på ett vikt papper (överskottet kan hällas tillbaka i burken igen) och smälter pulvret så det blir blankt och upphöjt. För att få pulvret att fästa på det stämplade motivet behöver man antingen en vanlig färgad stämpeldyna (det behövs en dyna av typen som inte torkar jättesnabbt, ex. distressdynor eller Versa Color) eller en ofärgad dyna av typen Versa Mark. När man väl fått pulvret på plats behöver man smälta det . Antingen genom att blåsa på det med en embossingfön (nej, en vanlig hårtork funkar inte. Been there, done that…) eller genom att hålla papperet en bit ovanför en varm platta eller brödrosten.
Det finns olika typer av embossingpulver. Färgat, genomskinligt (så att färgen på stämpelbläcket framträder), med glitter, metallic, med doft som håller i sig i en kortare period (choklad, kaffe, vanilj, körsbär…), finkornigt som är extra bra till motiv som är väldigt detaljerade… En typ av pulver som är populärt just nu är UTEE, extra grova korn som skapar en ”daggdroppseffekt” om man värmer pulvret i en omgång och ger en täckande, blank yta om man gör om proceduren två eller flera gånger. Vissa smälter UTEE på ex. ett papper och trycker sedan snabbt ner en stämpel i det fortfarande heta smälta pulvret så att ett nedsänkt mönster skapas. Lite som när man lackar paket på jul. :-)

Här har jag plockat fram en embossingvärmare, en distressdyna, en färglös dyna som heter Versa Mark, ("vattenstämpeldyna" skulle man kunna kalla den) en av Tingtura Designs alla ljuvliga (och billiga) små swirls och ett gäng olika embossingpulver. ScrapGalen har nyligen fått in en hel drös olika pulver i härliga färger!

Suddig bild, jag vet, men jag har alltså stämplat med rött bläck och sedan snabbt hällt över pulver som kommer att bli genomskinligt efter att det har hettats upp. Klart pulver är en av mina favoriter! Det brukar bli en snygg effekt att låta bläckets färg lysa igenom (ofta blir färgen en nyans djupare och rikare tack vare pulvret).

Här försöker jag visa hur jag häller av överskottet ner i ett vikt papper. Vecket är till för att det ska gå enkelt att hälla tillbaks pulvret i sin burk. Ser ni att bläcket fungerar som ett lim så att stämpelmotivet är helt täckt av pulver?

Oj vilket dynamiskt foto! Nästan i samma klass med de där "Lejon jagar vårtsvin" i National Geographic. ;-D Här blåser jag med fönen och pulvret har precis börjat smälta. Ta det försiktigt och rör lite på fönen så att du inte värmer på samma punkt hela tiden, för då finns det risk att papperet bränns.


Det tråkigaste med att visa embossing är att det är så förtvivlat omöjligt för mig att ta foton som visar hur snyggt det blänker och glittrar! Uppe till vänster har vi i alla fall resultatet av ett klart pulver med rött bläck, och uppe till höger har jag använt samma bläck men ett pulver som glittrar massor! Nere till vänster har jag embossat med silverpulver. Som ni ser så lyser det röda bläcket igenom lite - en bra idé om man inte vill ha det här resultatet är att stämpla med en genomskinlig Versa Mark-dyna så att bläcket är färglöst, eller att stämpla med samma färg som embossingpulvret. Sista bilden syns knappt, jag tog säkert tio foton som alla ser lika dåliga ut...men det är i alla fall stämplat med Versa Mark-dynan och embossat med genomskinligt pulver. Resultatet blir jättesnyggt! Man ser det svagt upphöjt, som en glansig vattenstämpel.
Glöm sen inte att det bara är din egen fantasi som sätter gränser. Embossa blommor, chipboard... Embossa ett motiv och spraya sen glimmer mist på det - misten kommer inte att fästa på det embossade vilket ger en cool effekt! Har du själv smarta idéer om hur man kan använda embossing, lämna gärna en kommentar - jag är så nyfiken och alltid på jakt efter nya idéer!
Det var allt för mig den här gången. Hoppas att jag kunnat inspirera er lite!
Kram Anneth
1 kommentar:

LillBlomman sa...

Strålande Nettan! Embossing är underbart! Det ger en så lyxig känsla! Mer embossing åt folket!:)