onsdag 12 augusti 2009

Crackle Paint!

Hej! Idag tänkte jag (Lillnettan) berätta lite om produkten ”Tim Holtz Distress Crackle Paint” och visa lite tips & tricks som jag hittat på olika webbsidor när jag har surfat runt efter information och inspiration.

Vad är Crackle Paint? Det är helt enkelt färg som får sprickor i sig när den torkar! Beroende på hur man använder sig av den kan man skapa spännande effekter som passar till allt ifrån shabby chic och vintage till grunge. Den som har distressdynor att stämpla med eller som färglägger med distressrefiller kommer att känna igen färgnyanserna; crackle paint finns i samma färger som distresserna (24 stycken) och det finns mig veterligen två typer av färg här i Sverige idag – vanliga färger och metallic-nyanser (snart kommer även en färglös Crackle Paint hit!).

Hur kan man använda det? Jo, det går helt enkelt att måla på det mesta. Kanten på dina foton, papper, chipboard, trä, overlays, glas, knappar, brads, filt, fotoramar, pappersblommor, canvas… De enda underlag som kan vara lite knepiga är så vitt jag vet canvasduk, obehandlat trä eller blanka ytor som chipboarddekorationer - man kan behöva sandpappra lätt eller måla med ett lager akrylfärg eller gesso så att crackle painten när den har torkat inte flagar av.

Hur gör man när man målar?
Min erfarenhet är att det blir bäst om man först skakar burken lite grand eller rullar den mellan händerna så att färgen blandas. Sedan är det bara att kludda på; ett tunt lager ger små sprickor och ett tjockare färglager ger djupare sprickor. Målar man för tunt så blir det inga sprickor alls, så snåla inte med färgen! Man behöver heller inte vara så himla ”prydlig” när man målar – inga jämna perfekta penseldrag upp och ner i raka linjer bredvid varandra behövs alltså. Ofta blir det bäst om man kladdar lite lagom slarvigt tycker jag. Blir det tjockare på ett ställe så gör det inget, färgen jämnar ut sig själv efter ett tag.

Här ser ni överst ett tunt lager färg (Tattered Rose) och underst ett ganska tjockt lager (Tea Dye).



Det sitter en pensel i locket på burken som fungerar till större ytor. Vill du måla lite mindre detaljer så går det självklart fint att använda en egen pensel. Färgen kan tjockna lite i burken, men det fixar man lätt genom att droppa i någon droppe vatten och röra om – färgen spricker ändå när man målar med den (även om man inte ska överdriva detta och bara droppa i vatten när det verkligen behövs).

Torktid? Tja, det beror så klart på hur tjockt lager färg du har. Ger du dig på ett större projekt med tjocka lager färg så brukar det vara klokt att måla och sedan lägga undan det över natten så att man kan vara helt säker på att det är torrt nästa morgon, men någon timme brukar annars vara nog. Tänk vanlig akrylfärg! Metallicfärgerna är lite speciella; de är mer lättflytande och kan behöva lite längre torktid jämfört med de vanliga färgerna.

Du KAN skynda på torktiden genom att – när färgen redan har börjat torka – blåsa med kalluft på undersidan av den målade ytan. Ovetande om detta goda råd har jag själv testat med varm embossingfön en liten bit ovanför det målade, och det fungerar om man är väldigt försiktig och om färgen redan har börjat torka (testar man direkt börjar färgen bara koka och bubbla), men absolut snyggast blir det helt enkelt om man låter färgen torka i fred.

Nu till det roliga: EFFEKTER! När du börjat bli varm i kläderna så testa dessa saker:

* När din Crackle Paint har torkat, använd chalk eller gnugga på distressfärg med hjälp av makeupsvamp eller Ink Blending Tool så att sprickorna framhävs. Perfekt till vintage- och shabby chic-alster!

Här ser du ett exempel på detta - Broken China och därefter svart chalk.

* Måla först med vanlig akrylfärg och, när det har torkat, måla med Crackle Paint i en helt annan färg – när färgen spricker kommer underlagets färg att lysa igenom. Tänk exempelvis svart färg med orange i sprickorna till Halloween-korten!

Här har jag målat en plastdekoration ("Fragments" från Tim Holtz); först grundade jag med svart akrylfärg och därefter med Broken China. (Ja, jag vet att jag är dålig på att göra halvpärlor med Pearl Maker...)

* Stämpla på den torkade färgen! Läckert…

Visst blir det snyggt?

* Droppa lite vit färg på en tallrik eller något liknande och blanda fram egna nyanser med en gnutta distressrefill i!

* Var inte rädd för att embossa på färgen; det funkar fint och ger en cool effekt. Rub-ons fungerar också! Ja, var helt enkelt inte rädda för att dekorera era målade ytor.

...Det var nog alla tips jag hade på lager just nu. Petra har många fina nyanser inne i shoppen så om du känner dig sugen på att testa så är det bara att springa in och botanisera bland alla burkar!

Kram från Lillnettan!

5 kommentarer:

christel sa...

JÄTTEBRA artikel!

Nicola sa...

Så många bra tips! Ska genast testa!

Eva J sa...

En superbra artikel med många bra tips.
Eva

Anonym sa...

Fanstiskt läckra tips!

/Ellen

Lena B E sa...

Ååå så bra beskrivning du har gjort Lillnettan!!
Ramen/Tagen i broken china och svart chalk är hur läcker som helst!! Supersnygga saker du gjort!! Kram Lena