lördag 31 oktober 2009

Välkommen på spökpartaj!!!

Vi slår upp portarna till vårat partaj direkt nu på morgonen! Vi kommer att bjuda på lite skräck och lite scrap! Men vet ni historien bakom Halloween? Det visste då inte jag som kanske inte stört diggar hela grejen. Jag blir fortfarande gladare när påskkärringarna ringer på dörren än spöken och monster! Samtidigt är hösten lång och tråkig så varför inte ta chansen att festa lite?

Så här ligger det till. Halloween firas den 31 oktober och har sitt ursprung på Irland och delvis Skottland. Som många av de lite nyare festligheterna har vi anammat Halloween från USA så sent som slutet av -90 talet. Men det hela började hos Kelterna som firade Samhain den 31 oktober när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började. Kelterna trodda att de dödas själar kunde återvända just denna natt. En tradition kopplad till Samhain var att man gick runt med utgröpta rovor med ljus i. De kallades Jack-o-lantern och representerade den onda smeden Jack. Jack var för ond för himlen men lyckades lura djävulen. Nu irrade han runt med de rovor han ätit med ljus i för att hitta vägen. Genom åren har kyrkan försökt utplåna firandet så det som firas idag är en blandning av mycket.

Under -50 talet i USA blir Halloween en högtid för barnen. I början av -90 talet gjorde Hard rock café och Buttericks i Stockholm ett försök att få igång Halloween firande i Sverige men inte förrän 1997 kom firandet igång på allvar i Sverige!

Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton).


Så välkommen hit flera gånger under dagen så du inte missar något! För du törs väl?

Mohaahaaaaaaa LillBlomman!

Inga kommentarer: