onsdag 17 mars 2010

Hur du bygger en layout!

Idag ska jag visa hur du bygger en layout! Igår hjälpte ju Cilla er att plocka fram lite material ni behöver för att skapa denna layout och idag färdigställer vi den! Om ni har frågor går det jättebra att ställa dem här så ska jag svara så gott jag kan! Det är lagom att börja med två olika mönsterpapper så här i början. Ett tips är att välja ett papper med lite basmönster som prickigt, rutigt och randigt då det matchar alla andra möster. Ditt andra mönster papper kan vara lite mer stormönstrat.Vi lägger ett svart Cardstock i botten och ovanpå det prickiga pappret som jag skurit bort två cm i var ände på. Nästa papper, det gröna, har jag skurit en bit på 14 cm. Jag använder en Edge scraper på alla kanter. Om du vill kan du nu även Chalka alla kanter med Fuid chalk. Då drar du bara dynan längs kanten lite snett så får du lite mörkare kanter. Jag ska visa en annan teknik längre ner hur du också kan få kontraster mellan de olika papperna.Bakom dina foton kan du fästa ett enfärgat papper. Detta kallas för fotomatta. Du kan använda vilken färg du vill och även använda en mönstersax om du vill ha dekorativa kanter. Detta gör att fotot lyfts fram lite mot de mönstrade papperna.Nu ska vi placera fotot på layouten. Spontant kanske du vill fästa det på mitten. Men på så sätt skapar vi ingen intressant layout. Se här och så jämför du här nedan.


Jag väljer istället att fästa fotot lite åt höger. Anledningen till att jag väljer höger är för att Viggo sitter vriden åt vänster. Han sitter inåt mot layouten. Skulle jag välja att placera fotot åt vänster skulle han vända sig ifrån layouten vilket inte ser bra ut.Nu tänkte jag visa hur du enkelt kan göra dekorationer till din layout. Klipp till tre cirklar i olka storlekar och använd din Edgescraper runt kanterna. Om du vill kan du också chalka kanterna.


Fäst ihop de tre cirklarna och du har en cool blomma. I mitten kan du fästa en knapp. Det brukar man kunna hitta hemma i någon låda!Sådär! Nu har vi placerat papper och foto, nu är det dags för dekorationer och en titel. Jag skulle rekommendera att köpa några alfabets stickers så här i början. Då kan du lätt skriva en titel. Titel och dekorationerna placerar du i en visuell triangel. Det kan vara bra att använda sig av den så här i början så att du får balans i din layout! Ytterligare ett tips är att inte använda samma antal dekorationer på din layout i de olika grupperna. Även att sätta fler i den nedre delen av triangeln skapar balans.Se här! Titel och blommor skapar en triangel!För att skapa kontraster mellan de två olika mönstrade papperna kan du använda olika tekniker. Du kan chalka som jag nämnt tidigare men du kan även rita streck med en penna, sy med symaskin eller som jag gjort här. Ta ytterligare svart Cardstock och gör kanter av. Direkt kommer färger och mönster fram jättefint!Nästa tips blir att sätta små prickar på bokstäverna. Såkallade högdager. Det ska ge skenet av små ljusblänk på bokstäverna.Här har vi då våran färdiga layout! Hoppas att jag kunnat lära er några små knep!5 kommentarer:

Lillnettan sa...

SUPERSMART artikel! Oerhört pedagogisk, wow.

Anonym sa...

Bra inlägg även för dom som scrappat en tid tycker jag!! Superbra tips!

Christel sa...

Jättebra inlägg!
Håller med Nettan! Wow vad pedagogiskt! Har du arbetat på dagis eller ;-)

Petra sa...

Tack för jättebra inlägg. Trots att jag gjort lite layouter fanns här en hel del nytt att lära som jag inte tänkt på tidigare.

Linda sa...

Superbra vecka, det är ju det här jag behöver ju!! =)

Coola hemmagjorda blommor.. ska genast testa.. =)

Kram
Linda