lördag 26 februari 2011

Scrapgalens teknikskafferi!

Idag ska några av oss tjejer i design teamet försöka förtydliga vad man kan göra med några av alla roliga teknikprodukter som Scrapgalen har i sitt sortiment. Scrapgalen satsar på ett stort och brett sortiment av just teknik produkter, allt för att ni kunder skall kunna finna exakt den produkten just du behöver till ditt specifika projekt. Förutom de produkter vi presenterar närmare idag finner du mängder av Akrylfärger, Glimmer Mister, Glimmer Glam, Glimmer Glaze, Alco inks, Pearl makers, olika typer av glitter, ja listan kan göras lång!

Först ut är Nettan som presenterar produkten Gesso. Hon visar också ett fint alster som hon skapat med hjälp av Gesso. Efter henne tänkte jag, LillBlomman reda ut begreppen om ytterligare tre produkter.

Gesso:

Gesso betyder "tavelkrita" och är just ett lite kritaktigt medium som bland annat kan användas för att förbehandla ytor så att till exempel akrylfärg, mist och ink fäster bättre - en primer helt enkelt. Mediet kan också användas för att skapa roliga texturer.


Här har jag duttat slarvigt med en svamp. Ytan är helt torr och redo att användas! Självklart är det bara ens fantasi som sätter gränser; du kan klafsa på färg med en spatel eller en pensel för helt olika resultat och du kan göra mönster i mediet med stämplar, bubbelplast eller lite vad som helst. :-) Det torkar dessutom ganska snabbt.

Jag har målat tjockt med färg (cardstocken är egentligen knallrosa) men om man målar tunnare lyser underlaget igenom. Fint om man vill tona ner mönster eller skapa en mjuk, romantisk effekt, till exempel.


Här har jag målat med gesso på en stor säckvävstag (flera olika former finns i butiken), lagt på masker och därefter mistat ovanpå med turkos och gul mist. Här fungerar gesso som en primer som tillåter misten att fästa och framträda så här tydligt.


Det färdiga alstret.

Studio Extra Time:

Den här produkten är precis det som namnet avslöjar, extra tid. När man arbetar med vissa tekniker vill man inte att Akrylfärgen ska torka lika fort som den normalt gör. Det kan röra sig om att du vill rulla på ett jämnt lager färg med hjälp av en Brayer. En Brayer är en gummiroller som är toppen att använda när du ska lägga färg på en större yta. En Brayer är också bra om du vill lägga färg på en glatt yta som ett Glossy Paper. Du får vara lätt på handen när du rullar ut färgen.

Om du blandar lika delar Akrylfärg med Extra Time så får du det perfekta receptet. Din färgblandning kommer nu torka långsammare. Nu när du har din blandning av Akrylfärg och Extra Time kan du bland annat färglägga vissa delar på ett fotografi med hjälp av en Nibb. Vill du använda Sticky Back Canvas kan du torrembossa det först och sedan för du med lätt hand på blandningen med en Ink Blending Tool. Då framträder det upphöjda mönstret fram jättesnyggt. När man lägger på en större mängd akrylfärg på ett papper kan det vara en god idé att först prima papperet detta berättar jag om vid nästa produkt.

Studio Multi-Medium Matte:

Multimedium kan användas till mycket! Det är en genomskinlig primer till skillnad mot Gesson som är vit när den torkar. Ibland behöver man få bättre fäste på vissa papper när man ska stämpla och då är det bra att använda Multimediumet som primer. Du kan också använda Multimedium på alla Canvas produkter som finns hos Scrapgalen. På så sätt suger de inte så mycket färg när du målar. Multimedium är också ett jättebra lim. Du kan limma till exempel overlays med den och limmet syns inte alls när det torkat. Du kan också använda Multimediumet som lack. Jag har bland annat använt den som lack när jag printat gratis vintagebilder på vanligt koperingspapper. Jag lade på Multimediumet med en svamp och fick en snygg lite randig yta. Bilderna såg direkt fina och lite äldre ut i stilen. Vill du stämpla på gamla notark eller bokpapper är det bra om du först stänger porerna med en primer och sedan stämplar. Jag brukar också lacka med den när jag gjort ett Sticky Back Transfer. Vill du se hur man gör en Transfer hittar du en artikel om det HÄR!

Studio Multi-Medium Gloss:

Den blanka har samma egenskaper bara att du får en blank yta när den torkar!

Nu hoppas vi att vi klarade upp vissa begrepp och att ni vill testa att använda dessa produkter! Det är otroligt skoj att få fram nya effekter och strukturer på sina alster genom spännande tekniker. Ni har väl inte missat att effekternas drottning Nathalie Kalbach kommer att hålla en 4 timmar lång kurs på eventet i maj? Vill ni läsa mer om Nathalie kan ni kika in i hennes blogg!


Här hittar du en lista med länkar till alla produkter som vi berör i artikeln. Vissa produkter är tillfärlligt slut men kommer snart in igen.

Studio Extra time, Studio Gesso, Studio Multimedium, Studio akrylfärger, Brayer, Ink blending tool, Glossy paper, Sticky back canvas, Canvas tavlor, Säckväv, Glimmer mist, masker, Nibbs.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Perfekt!! Jag har varit nyfiken på hur gesso fungerar hur länge som helst, kanske jag vågar mig på att prova detta nu...=)

/Kathleen

Anonym sa...

Kalasbra ! Det här var toppen, fortsätt i samma stil och gör så här ibland det är ju kanon när man vill lära sig mer eller något nytt ! Det finns ju så mycket produkter och jag har inte en aning om vad allt används till :) Ha det bra, hälsn. fr Diana

Annette sa...

Håller helt med! Toppen med sådana här beskrivningar!!