onsdag 14 september 2011

Fototips i alla enkelhet

Hej!
Idag tänkte jag komma med några fototips. Jag vill börja med att säga att jag är bara en glad amatör, men jag har genom åren samlat på mig lite erfarenhet ochkan några knep, och kan nog komma med ett eller annat tips. Du som är en riktigt slipad fotograf kan sluta läsa här och scrolla längre ner och istället njuta av mina dt-kompisars alster de senaste veckorna! :-)

Själv fotograferar jag med en Canon digital systemkamera. Jag gillar finesserna med en systemkamera, men idag är många "pocketkameror" så pass bra att de duger alldeles utmärkt! Som komplement har jag faktiskt en liten söt Fujifilm Finepix som dessutom funkar under vattnet!

*Först vill jag tipsa om en funktion som finns på många systemkameror, nämligen sportläget (symbolen med en springande människa). Den funkar utmärkt när man ska fotografera ungar som åker nerför en rutschkana, eller ungarnas löpartävlingar.
Jag "fuskar" och använder denna funktion även i skymningsljus! Man slipper då använda blixt, som ju lätt gör ett foto ganska tråkigt.
Eftersom slutaren är öppen en kortare tid men ändå tar in tillräckligt med ljus så får man skarpa bilder trots dåligt ljus. Bilderna blir inte suddiga, och man behöver inte använda blixt. En proffsfotograf fnyser säkert åt detta sätt, men för mig har det funkat alldeles utmärkt!
Exempel:*Apropå det här med blixt, jämför dessa två kort och avgör vilket du tycker blev bäst:


På det vänstra gick blixten på, vilket jag till foto nummer två ändrade på så att det blev ett mer naturligt ljus i sonens ansikte.
Vad tycker ni om kompositionen på bilden? Att bara få med sonens huvus och axlar, och sen en massa himmel och hav? Lite annorlunda... Kanske inget jag skulle vinna nån fototävling på, men kul tycker jag!
När man dessutom fotograferar för scrapbooking tänker man ju hela tiden på framtida layouter när man fotar, eller hur?! Jag tänkte mig att scrappa fotot och kanske skriva min journaling mitt på himlen!
Stänga gärna av blixten i andra sammanhang också. Jämför dessa två bilder:

Visst ser väl tårtan något godare ut på den högra bilden där jag stängt av blixten? Man slipper också tråkiga skuggor.
Använd gärna det natrurliga ljuset från t.ex. ljusen på en födelsedagstårta för att lättsamt lysa upp en persons ansikte, se här:*När du ska fotografera människor, var inte rädd för att fotografera dem bakifrån eller från sidan! De måste inte titta in i kameran... Ibland är poserade kort på sin plats, men ibland är det så mycket roligare med foton där personerna inte alls står fint uppställda och tittar in i kameran och ler...
*När jag fotograferar mina layouter brukar jag göra så här: Leta upp mesta möjliga ljus, fota helst på dagen. Undvik direkt solljus. Jag brukar kliva ut på vår altan med tak och lägga ner layouten på golvet där. Sen ställer jag mig rakt ovanför den (rak i ryggen!) och zoomar in objektivet så nära det går.
Jag redigerar sen bilden i det underbara gratisprogrammet Picasa. Jag beskär det helt kvadratiskt, och bättrar på den naturliga färgen genom funktionsknappen "Jag chansar" som ljusar upp utan att färgerna blir blaskiga.
Här ska du få se ett foto före och efter:

*Jag vill avsluta med att tipsa om den roliga appen som du kan köpa till din smartphone, Hipstamatic. En rolig "kamera" som tar fotografier som redan är redigerade och klara i t.ex. svartvitt, polaroidstil eller 70-talsstil.
Exempel:

Tack för idag! Hoppas du snappade upp ett eller annat tips!


7 kommentarer:

Mija ♥ sa...

Tack för jättebra tips!! Älskar också Hipstamatic - hur lätt som helst att få till superfina bilder med lite twist!

Carina sa...

Tack för tipset med sportläget på kvällen, det måste jag testa! Fina bilder du tagit och du har ett härligt tänk när det gäller motiven. Jag gillar också att fota lite annorlunda.

Morfen sa...

Här ska också testas sportläge på kvällen, låter ju toppen! :D

Sara sa...

Fina tips, tackar!

Millis sa...

Vilka bra tips. :) Använder flera av dom själv men jag glömmer så lätt och nu fräscha du upp mitt minne :) Tack!

Ulrika sa...

Åh vad roligt att ni blev inspirerade och var nöjda med tipsen! Tack, tack! *bugar ödmjukt*
/DT Ulrika

Anonym sa...

Tusen tack för andvändbara tips! Vad bra och enkelt du förklarade, återkom gärna med fler både foto och redigerings tips. Carina Å