torsdag 27 oktober 2011

Tekniktorsdag- Art-journaling med Gelatos!

Varmt välkommen till ännu en Teknik torsdag här inne i Scrapgalens Inspirationsblogg. Idag tänkte jag presentera en relativt ny produkt i sortimentet. nämligen Faber Castells Gelatos!

Gelatos är krämig färg i kritform. De är inte lika kladdiga och oljiga som Oljepastellkritor och inte lika torra som Akvarellkritor. De har en helt egen känsla och karaktär. Jag älskar den krämiga och lättarbetade Gelatosen.

För att visa dem på ett lite mer intressant sätt tänkte jag att ni får följa med och se hur jag jobbar fram en Art-journalingsida med Gelatos.


Här är några av de färger som finns hos Scrapgalen. Det finns även förpackningar med Metallic, svart och vitt, Guld och silver och Naturals. De ligger antingen i tvåpack eller fyra och fyra. Fyrpacken kostar 112kr och tvåpacken 45kr.

Jag har även ett speciellt block skapat för att klara lite ruffa tag som Art-journaling ofta blir. Dessa block har antingen kommit eller kommer snart till Scrapgalen när denna artikel publiceras. Det har tjocka härliga sidor.


För att Gelatosen skall fungera på bästa sätt primar jag alltid mina sidor med Gesso. Om du inte använder Gesso går det inte att stryka ut färgen med fingrarna lika bra. Jag använder en Stencils och fyller på med gul Gelatos längs konturen på mitt hjärta. Jag vill skapa en mjuk bakgrund med mitt hjärta.


Nu gnuggar jag ut färgen mot mitten och det går lätt då jag först primat min sida. Jag ska visa ännu mer längre fram vad du kan göra med dessa färger. Du kan naturligtvis lika gärna rita ett hjärta eller någon annan form för hand och sedan gnugga ut färgen med fingrarna.


Jag vill ha en bakgrund bakom mitt hjärta så jag klipper ut en mask och lägger över mitt gula hjärta.


Jag använder en Stencils och målar sedan med en blå Gelatos i hålrummen i Stencilen. Sedan innan jag tar bort den gnuggar jag ut färgen på samma sätt med fingrarna.


Du kan också måla med dina Gelatos med pensel. Gnugga av lite från en av dina Gelatos på ett Craftsheet och spraya lite vatten över.


Vips har du en härligt pigmentstark vattenfärg som är superhärlig att måla med. Jag målar lite konturer på mitt ark med denna tekniken.


När vi ändå är inne på vad mycket olika tekniker du kan göra med dina Gelatos visar jag några till. Eftersom de är så krämiga funkar de bra att använda på stämplar. Du kan antingen använda dem precis som de är. Då får du ett lite torrare stämpeltryck. Eller så tillsätter du vatten antingen efter eller före du gnuggar på färgen på stämpeln. Jag visar skillnaderna här nedan.


Eftersom jag var inne i en skaparprocess samtidigt som jag fotade till denna artikel är inte alla bilder genomtänkta. Men jag ska försöka vara tydlig så ni ser skillnaderna.

* Den första till vänster på nedre raden har ett torrt avtryck där jag ritat på färgen på en torr silikonstämpel.
* Nästa tryck har jag först gnuggat på färgen och sedan duschat lätt med vatten över färgen. Jag får en akvarell likanande känsla på trycket.
* Det tredje trycket har jag först duschat stämpeln med vatten och sedan gnuggat på färgen. Detta ger ett ännu mer vattnigt tryck.
* Det som är toppen med dessa färger är att det är så lätt att blanda färger på din stämpel! Gissa vilket lag jag håller på?
* På den övre raden visar jag hur trögt det blir om jag ritar ett hjärta och sedan försöker gnugga ut färgen utan Gesso som grund. Ni ser att linjerna inte vill gnuggas ut. Men vill man ha den effekten är ju det också fint. Ingenting är fel i denna världen av färg och kreativitet!
* Sist vill jag även visa hur det blir på en gummistämpel med vatten först och sedan Gelatos. Jag tycker att det blir lite bättre med en gummistämpel men det är såklart en smaksak.


Jag ju visa hur min färdiga sida blev i mitt Art-journaling block! Jag har lagt till lite stämplar, mera Gelatos och lite konturer med Faber-Castells Pit-pens. Läckert! Eller hur!

Hoppas att ni blev lite inspirerade att testa dessa coola färger. Annat som kan vara bra att veta är att de är Syrafria, Pigmentrika, kan blandas med varandra, funkar på mörk bagrund, använd på tyg, sitter när det torkat, skrapa ev en liten bit blanda med vatten till en pasta och använd till egna mister och mycket mer.


Som allra sista bilden visar jag hur jag stämplat med vit och svart Gelatos. Den vita tycker jag fäster bäst om mna först fuktar sin stämpel lätt och sedan gnuggar dit färgen och stämplar. Man skall inte ta för mkt vatten här för då tunnas den vita färgen ut och syns mindre. Du kan bygga otroligt snygga och mjuka bakgrunder med dessa färger!

Många kramar LillBlomman!

6 kommentarer:

Mija ♥ sa...

Tack för alla braiga tips Lilla Blomma <3

Mikaela sa...

så underbara material ni visar!!

Lina sa...

Jättefint och bra tips. Ska leka lite mer med mina tror jag. Mindes inte alla saker man kunde göra med dem innan jag såg detta. Tack!

Stephi sa...

tack för fin inspiration!

Annika sa...

Superfint :-) och man tackar för tipset ;-)

Ulrika sa...

Roligt och mycket inspirerande!! Undrar hur länge jag lyckas hålla mig från att köpa dessa... Hrmmm...