tisdag 24 mars 2009

Hur du rengör dina stämplar

Hej på er! Idag tänkte jag visa ett bra sätt att rengöra sina stämplar på - man kan använda en Stamp Scrubber! Dessa finns i olika typer: en "vanlig" och en "Double". Hos Scrapgalen finns just nu en "vanlig" som du kan hitta här. Petra får dock snart in den dubbla varianten (som också syns på fotografierna här nedanför). Rengöringsmedel för stämplar finns här.

Vad är nu detta? En Stamp Scrubber är helt enkelt en platt plastlåda med en eller två "mattor" med borst inuti.


Så här kan det se ut när jag ska tvätta stämplar här hemma. Jag har min stämpelskrubb, vatten i en sprejflaska, rengöringsmedel för stämplar (Snälla, använd inte diskmedel - typ "Yes" - när du gör rent dina stämplar! Det torkar ut gummit och förstör stämplarna i längden. Likadant när du monterar stämplar - ha inte diskmedel på saxen eller skalpellen för att EZ Mounten inte ska klibba fast, testa att dutta på rengöringsmedel för stämplar i stället! Funkar finemang och inte skadligt för gummit!) och en handduk som jag inte är rädd om. Ja, och så en smutsig stämpel så klart. :)Inuti finns alltså skrubbmattorna, en matta om du köper en vanlig Stamp Scrubber och två om du har en Double Stamp Scrubber. Båda fungerar egentligen lika bra även om den dubbla är lite bekvämare för du behöver inte använda handduken. ;)

Ett smart drag är att först stämpla bort allt överflödigt bläck på ett kladdpapper. Den underbara Tingtura-stämpeln hittar du förresten här!
Spreja den ena mattan med lite vatten. Jag brukar sällan ha så smutsiga stämplar då jag oftast använder vattenlösligt bläck, men ibland vill jag ju använda annat bläck eller så får jag hem begagnade stämplar som säljaren inte har orkat göra rent innan hon sålde dem (mutter, mutter...). Då brukar jag helt enkelt dutta på lite rengöringsmedel i stället. Är det riktigt illa duttar jag på rengöringsmedel på stämpeln också så får den stå och "dra" en stund.


Sen är det faktiskt bara att skrubba. Du behöver inte ens ta bort stämpeln från akrylklossen. När den är ren så skrubbar du den mot den torra mattan (eller använder handduken) så att den torkar. Sen är det bara att lägga tillbaka den i sin förvaring.


Ta-daa! Något jag gillar med den är att den är enkel att ta med på träffar, den är himla smidig. Denna och en liten sprejflaska vatten är oftast allt som behövs.
Hur gör man rent själva scrubbern då? Jo, jag brukar faktiskt slänga in mattorna i diskmaskinen när de blir för mörka...fungerar jättebra! Annars kan man säkert låta dem ligga i blöt ett tag i tvålvatten och sen skrubba på dem med en diskborste eller disksvamp - skulle tro att de blir skinande rena då.
Tack för mig, kära vänner!
Kramar från Lillnettan

3 kommentarer:

Erika sa...

Smart!
& vilken fin "Längtar efter dig"stämpel!!!

Glimmis sa...

men underbart tips... ska genast springa in å köpa en. Skäms hur mina stämplar ser ut..

Tack snälla för underbar kommentar i min blogg! =)

Ha det gött //erica

lolla sa...

hejsan

Tusen tack för detta tips ska genast köpa en matta.
trevlig blogg har du åxå
kram lolla