torsdag 30 april 2009

Att skapa egna bakgrunder till foton

Hej på er!
Brukar ni ha fotomattor under era fotografier för att framhäva det lite extra? Det har jag ibland. Men numera brukar jag allt oftare kladda dit lite färg i stället - det ger ett mjukare intryck och man kan leka fram lite mer roliga effekter.

Så här brukar jag göra!

Jag har så klart ett papper och ett fotografi att utgå från. Sen behöver man en blyertspenna och distressdynor (andra använder akrylfärg, men jag föredrar distresser) samt något verktyg att sudda ut färgen med. En hushållssvamp kanske, eller en Ink Blending Tool som jag har på bilden. Vill du så kan du nöja dig där, men annars får du gärna ta fram till exempel en eller ett par swirlstämplar.

När det gäller papper så väljer jag ofta Bazzill Dotted Swiss till detta; de upphöjda prickarna ger en fin effekt eftersom färgen fastnar lite extra på dem. Det blir mer djup och ser levande ut.

Dutta in svampen/verktyget med färg och börja sedan inifrån och ut att med lätt hand gnugga in färg. Använd cirkulerande rörelser så att fula märken efter verktyget undviks. Testa gärna först på ett kladdpapper! Då ser du att om du bara duttar rakt upp och ner i stället för att cirkla så blir det fyrkantsmärken på papperet.

Det gör inget om du efter ett tag knappt ser blyertsstrecket; det är mest till för att du ska se var du ska börja sätta ner verktyget. Genom att du sätter ner svampen innanför strecket så kommer eventuella fyrkantsmärken (de dyker gärna upp av misstag precis när man sätter ner verktyget mot papperet) inte att synas eftersom de döljs av fotot sen. :-)


Såå. Vill du så kan du nöja dig här och lägga på fotot. Annars är det fritt fram att leka! Du kan till exempel gnugga in ytterligare en nyans lite här och där; jag gjorde för ett tag sedan en fotobakgrund i gult och orange vilket blev väldigt coolt och kan rekommenderas! Men självklart väljer du vilka färger du vill, busiga, lugna eller romantiska.
Här har jag gått ett steg längre och stämplat med en lång swirl från Tingtura. Jag har använt samma distressfärg som förut, vilket gör att det matchar snyggt. Jag älskar distresser!

Att få det här lite suddiga romantiska resultatet är enkelt; stämpla en gång, och stämpla sedan en gång till någon annanstans med färgen som är kvar på stämpeln! Det brukar gå att stämpla även en tredje gång. Håll sedan på så och bygg upp ramen som ska vara kring fotot.


Så där! Ganska nöjd blev jag allt... Sen kan man ju leka vidare med Stickles, 3D-lack osv. Som jag sagt förut - bara fantasin sätter gränser!
Ha det så roligt nu pysslingar!
Kram från Lillnettan

4 kommentarer:

Nicola sa...

Åh vad snyggt! Gillar verkligen effekten av både färgerna och stämplarna!

LillBlomman sa...

Waoiiiii!!! Så snyggt!

ulrika_m sa...

Riktigt läckert, bra med inspiration till olika sätt att använda distresserna. Det här ska jag testa!

Kristina sa...

Tack för beskrivningen. Detta måste jag testa :-D
Jättefint!