lördag 20 mars 2010

Att stämpla och embossa

Skrivet av Anneth/Lillnettan

Om du vill göra kort med motiv att färglägga...

kunna göra egna bakgrunder...

och piffa till dina layouter...

...då är stämpling och embossing två tekniker som passar dig! Idag ska jag beskriva vad du behöver och hur det går till. Det är inte alls svårt.

Du behöver en stämpel att stämpla med förstås - det finns bland annat clearstamps, ez-monterade och omonterade i butiken och jag ska strax visa skillnaden mellan dem. Du behöver en stämpeldyna, ett akrylblock att fästa stämpeln på och stämpelrengöring (inte i bild) för att göra rent stämpeln. När du ska embossa kan en embossingfön komma väl till pass, även om det till nöds funkar med värmen från en spisplatta eller brödrost. Självklart behöver du embossingpulver - det finns i många olika färger i butiken. Till sist behöver du också ett papper att stämpla på samt ett dubbelvikt papper, exempelvis från din skrivare.

Här ser vi det som kallas clearstamps; de är genomskinliga och gummiaktiga. Fördelen med dessa är att man kan se precis var man stämplar eftersom de är genomskinliga.

Här ser vi en monterad stämpel. Ser ni att det liksom är två lager? Det översta utgör själva stämpeln; köper man en omonterad stämpel så får man bara den gummibiten. Man behöver dock montera stämpeln på något som kallas EZ Mount (hittar det inte i butiken just nu) och som är lite skumgummiaktigt. Detta för att det ska bli lite "stuns" när man stämplar - blir det för stumt så kan nämligen stämpeltrycket bli dåligt. HÄR finns en artikel om hur du gör när du monterar!

Sätt fast stämpeln på akrylblocket, den fastnar av sig själv. (Jag har en remsa dubbelhäftande tejp på min, men ignorera den, den sitter på baksidan och har inget med min beskrivning att göra.)

Så! Bara att dutta på färg. Här krävs lite övning så att det inte blir för mycket och inte för litet. Tryck inte för hårt för då kommer det färg på ställen där det inte ska vara färg. *ler*

Så blev det! Min dyna är lite torr, därför blev trycket lite grådaskigt - men ni förstår tekniken i alla fall.

Här har jag stämplat igen, och till vänster på motivet ser ni hur det går om man trycker lite för hårt - ett svagt, svart streck som inte ska vara där. Det krävs lite övning för att lära sig hur hårt man behöver trycka och hur man ska färga in dynan.

Till embossingen byter jag stämpeldyna för Adirondack är så jättesnabbtorkande att man knappt hinner hälla på embossingpulver innan bläcket torkat. Just VersaFine som jag bytte till är egentligen inte ultimat heller (bra dynor är sådana med så kallat pigmentbläck, tex. Brilliance, Colorbox och VersaColor) men den är helt ny och jättekladdig, så därför fungerar den. Man tager vad man haver. ;-) Vill du veta mer om olika dynor och deras egenskaper kan jag rekommendera den här artikeln.

Det är bara att hälla på massor av pulver, men se till att lägga skrivarpapperet under!

På så vis är det bara att hälla av pulvret på skrivarpapperet när du är klar.
Plättlätt att hälla tillbaka det i burken, tack vare skåran. Inte så dumt va?

Ett problem man kan råka ut för är att det fastnat pulver där man inte vill. Testa att blåsa försiktigt eller ta en pensel och vifta bort pulvret, det brukar fungera för det mesta.

Dags att embossa. Värm upp fönen en stund och värm sedan pulvret med små cirklande rörelser. Om du håller kvar fönen på samma ställe för länge så kan papperet brännas. Man kan också värma underifrån, vilket tar lite längre tid - men då minimeras risken för att pulvret ska blåsa bort förstås. Testa INTE med hårtork, det fungerar inte. Det säger POFF och sedan har du ett fint, glittrigt golv.
När är det klart? Titta noga på pulvret så tror jag att du ser - det börjar nämligen blänka! Fint, eller hur? Det finns också metallicpulver, glittrigt pulver... In i butiken och kika vet jag!

Tack för titten och välkommen tillbaka i morgon!


2 kommentarer:

Linda sa...

Åh den här genomgången behövde verkligen jag som vill lära mig denna teknik med embossing! =)

Tack så mycket!

Mvh
Linda

NHL sa...

Väldigt bra gjort!