söndag 9 januari 2011

Att göra egna bakgrunder med distresser, masker och stämplar

Skrivet av Anneth/Lillnettan

Hej! Idag tänkte jag visa er hur jag gör snygga kortbakgrunder med distresser, masker och stämplar. Kortet ovan är ett exempel men jag tänkte göra ett nästan likadant för att visa hur man gör, steg för steg.

Det här är vad du behöver: ett vattenavstötande underlägg i stil med Non stick splat mat eller ett evighetsbakplåtspapper från Clas Ohlson, masker, ett gäng valfria stämplar förstås, en sprayflaska med vatten, distressdyna samt verktyg (makeupsvamp eller ink blending tool) att gnugga in färg med, en bit vanligt albumpapper eller slät cardstock och så gärna en embossingfön och lite glimmer mist. Om du vill använda mist när bakgrunden är färdig som en sista finish så rekommenderar jag att du använder en stämpeldyna som inte reagerar med vatten (det gör distresserna) när du stämplar på din bakgrund - när den våta misten träffar papperet kan annars dina stämplade motiv flyta ut lite grand och det är trist med suddiga kanter.

Börja med att helt enkelt dra dynan över underlägget så att rader av färg hamnar bredvid varandra.

Använd vattenflaskan för att spraya lite vatten över färgen. Distressfärg reagerar med vatten och bildar små färgdroppar.

Tjoff, på med albumpapperet! Bara tryck det mot färgen och vänd sedan på det för att kolla in resultatet.

Jodå, ganska bra. I detta steg brukar jag använda embossingfönen för att skynda på torkningen. Självklart kan bakgrunden lufttorka men vi gillar när det går snabbt, eller hur?

På med papperet igen! Hela papperet behöver inte ligga mot färgen denna gång utan dutta det här och var så att det blir fläckar och andra läckra effekter. Torka igen och håll på så många gånger du vill tills du blir nöjd med bakgrunden. Ta bort distressfärgen från underlägget med en bit papper.

Nu brukar jag använda mig av en mask för att skapa ett mönster någonstans på bakgrunden. Kolla gärna in kategorin "Tillbehör - accenter och effekter" i butiken, där finns det mängder av roliga masker och andra kladdgrejer. :-) Här har jag börjat gnugga in översidan. Var inte rädd för att skapa kontrast mellan ljust och mörkt men jobba stegvis; det är lätt att lägga på mer färg om det blir för ljust, men omöjligt att ta bort färg om det skulle råka bli för mörkt.

I nästa steg jobbar jag ännu mer med kontraster; jag arbetar från kanterna och in och skapar jämnare färgövergångar genom att gnugga in lite mer blå färg och även svart ute vid kanterna. Om jag har för många vita fläckar så dämpar jag dem lite. Viktigt är att alltid fokusera på kanterna så att det blir mörkast där och sedan ljusare inuti bakgrunden - det ska bli som en inramning!

Här har jag börjat stämpla. Även här gäller att börja med kanterna först och jobba sig inåt. Jag brukar tänka "diagonalt" och stämplar som du ser gärna två motsatta hörnen ungefär lika - ett bra tips om du känner dig osäker! Just de stämplarna på bilden är slutsålda, men det finns många clearstamps i butiken som du kan använda i stället - kolla under "Stämpelset"! Setet On The Edge och Vilda Stamps Grunge Swirl är perfekta till kanter och Music och Numbers är precis i den stil som jag gillar.
Ytterligare ett tips är att färga in stämpeln, stämla av färg på ett skräppapper och därefter stämpla med den lilla färg som finns kvar på stämpeln. Det ger ett svagt stämpelavtryck som skapar lite djup i alstret tycker jag.

Här har jag satt fast två hörnen från Artisan Elements som jag har dämpat ner lite med svart distressfärg. Jag har också vågat mig på att stämpla i mitten med en snygg textstämpel och kommer att avsluta med lite mist.
Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser - ibland skvätter jag på lite silvrig eller guldig mist så att det blir sådana där snygga fläckar a la Helene (du ser det på det översta exempelkortet), eller så duttar jag med en genomskinlig stämpeldyna och häller över en nypa UTEE eller embossingpulver, penslar bort skarpa kanter så att pulvret ser ut att vara lite snyggt och spontant ditkastat och så embossar jag så att det här och var på kortet blir lite knöggligt och glansigt. Självklart kan du också dekorera mera än jag har gjort, med blommor, pins och annat skojigt.
Tack för titten!

9 kommentarer:

Mahlin78 sa...

Tack för en superbra tutorial! Här ska kladdas :-)

Päivi sa...

Wow så snyggt resultat. Borde nog testa :o) Tack för bra tutorial och superhärlig inspiration :o)

Ha det bäst!

Emelie sa...

hej!

Underbart inlägg!

Precis sånna här som jag älskar, tutorials ;)

nu kliar det i fingrarna måste testa!

Tack för en bra blogg!

Carina sa...

Så läckert!!! Gjorde massor så förrut, måste börja igen!! Tack för inspirationen...

Mia sa...

Hej! Å vad fint. Himla bra tutorial! Måste prova detta snart!! Kram Mia

Petra sa...

Tack för tipset. Ska verkligen försöka "våga" mej på nåt nytt!

MMS sa...

Vilket bra inlägg! Måste provas!

Hegu sa...

Vad snyggt!! Nu blev jag också sugen på att testa...:)

Jozebelle sa...

Jag har inte tagit mej rpd till några masker än, men men

snyggt var det i alla fall!