torsdag 3 november 2011

Tekniktorsdag - resistteknik med Multi Medium

Hej svejs!
Idag är det min tur att inspirera er lite med en av mina favorittekniker. Jag älskar resisttekniken som man kan få med många färdiga papper, såsom de här glaserade cardstocken eller andra färdiga mönstrade papper med gummerade mönster som framträder då man arbetar in färg på dom. Men detta kan du såklart göra själv också! Så enkelt med Multi Medium, någon form av stencil och ett enkelt cardstock.

Men varför göra såhär? Mönstret kan man ju få fram utan Multi Mediumet. Jo, det är klart du kan, men när du sprayar eller arbetar med färg på stencilen så färgas det ju inuti det utskurna mönstret. Ibland vill man att mönstret ska vara bakgrundens färg istället. Då kan du testa mitt sätt :-)

Men innan vi börjar.... Vad är Multi Medium då? Man kan säga att det är en typ av gel som passar perfekt för att limma fast produkter på sina alster (t.ex. genomskinliga dekorationer) eller föra över bilder från t.ex. mönstrat papper till canvas. Multi Mediumet är genomskinligt då det torkar, vilket gör det extra roligt att använda för resistteknik och finns både som glossy och matt.

Här är de material - förutom cardstocken och mina färger - som jag kommer använda. Multi Medium (matt), en stencil och en vanlig scotch brite svamp


Jag tar lite gelmedium på svampen och duttar i cirklarna.


Jag är inte så noga, själv tycker jag om strukturer och att cirklarna inte är helt runda. Men vill du ha en plattare struktur eller helt fyllda cirklar så jobbar du lite mer.


Här har jag tagit bort mallen och låter nu gelen torka. Du kan antingen lufttorka - vilket tar ett tag - eller skynda på processen genom att värma med en embossingfön. Tänk på att om du inte lagt i ordentligt med gelmedium i cirkeln kan det finnas ställen där cardstocken syns igenom. Dessa ställen kommer färgas då du jobbar med färg. Så likadant här, är du petnoga med att hela cirkeln ska vara vit då du jobbar in färg så var noga med att dutta medium överallt.


Nu har gelen torkat och det är dags att plocka fram färg. Du kan själv välja vad du vill jobba med. Mister, akrylfärg, distress ink eller stains. Bara fantasin sätter stopp. Själv väljer jag tre olika mister.


Jag sprayar rakt ovanpå cirklarna med en röd mist, mycket på vissa ställen och lite på andra.


Nu kommer vi till magin i det hela!! Ta en bit hushållspapper och dutta försiktigt bort färgen ovanpå dina cirklar och se hur de blir vita igen.


Magiskt eller hur?!


Jag väljer att stänka ut lite gul glimmer glam och när den torkat så sprayar jag med två andra mister på en annan stencil med mindre cirklar. Även här torkar jag bort den överblivna misten och du ser hur fint de matta vita cirklarna framträder på bakgrunden. Min bakgrund är nu klar att scrappa vidare med.....


....men innan vi går vidare tänkte jag visa en sida med glossy Multi Medium och mist + distress ink... Det är en snabb bakgrund som jag visade på träffen i lördags, så den är inte så genomtänkt men visar tydligt hur glänsande den glossy gelen är.


Och här är då min färdiga sida... Hade jag valt att jobba enbart med mist och stenciler så hade alla cirklar varit färgade, men här har jag alltså fått stora vita cirklar med lite gummerad yta och små färgade cirklar där jag inte använd någon gel alls.


Jag hoppas du blivit inspirerad och att du visar oss vad du hittar på med denna teknik. Kanske du kan använda annan färg eller mönstrat papper på bakgrunden, andra mallar/stenciler eller hittar på något helt annat.

Skapa nu lugnt!
/Helene - webmosterhelene

3 kommentarer:

mrsb sa...

Wow! Toppen! Nu kan jag använda mina stenciler på ett helt nytt sätt. Tack!
/Maria B

Anonym sa...

Åh, tack för tipset!Har precis handlat på mig ett gäng nya stenciler och undrade vad jag mer kunde göra med dem? Nu vet jag! Jättesnygg LO!/Carina Å

webmosterhelene sa...

Vad roligt att ni blir inspirerade!! Visa gärna vad ni skapar :-D Kram tjejer!